Jedzenie przetworzone i nieprzetworzone

Czy ta ilość kalorii z jedzenia przetworzonego i nieprzetworzonego wywoła te same efekty w naszym organizmie ?

Wielu trenerów i dietetyków zakłada, że każdy z nas powinien zachować balans pomiędzy kaloriami przyjmowanymi i spalanymi. Aby zapobiec odkładaniu się tkanki tłuszczowej warto zwrócić szczególną uwagę na to ile kalorii zjadamy i wyrównać ją z tym co potrafimy spalić. Jeżeli więc nasz organizm w ciągu doby spala powiedzmy 2400 kalorii czy do normalnego funkcjonowania potrzebuje około 100 kalorii na godzinę to przy czterech posiłkach dziennie, każdy z nich nie powinien zawierać więcej niż 600 kalorii. Gdy okaże się, że wykonamy w ciągu dnia intensywną sesję ćwiczeniową, która pozwoli nam spalić 600 kalorii, należy wtedy zwiększyć konsumpcję kaloryczną o te 600 kalorii. Czy rodzaj i jakość kalorii maja znaczenie? Okazuje się, że tak. Naukowcy z Pomona w Stanach Zjednoczonych postanowili porównać jak organizm człowieka spala kalorie po sesji treningowej z jedzenia przetworzonego i nieprzetworzonego. Okazało się, że ludzkie ciało spali 50 kalorii więcej z jedzenia nieprzetworzonego.

Dlaczego warto po dobrym treningu skupić się na jedzeniu jak najmniej przetworzonym. Dodatkowo należy pamiętać, że gdybyśmy cztery posiłki w ciągu dnia zastąpili pożywieniem jak najmniej przetworzonym (warzywa, owoce, orzechy, …) mogłoby się okazać, że spalimy o 200 kalorii więcej każdego dnia. Liczba ta może nie jest tak wielka ale to prawie 10% kalorii z każdego dnia. Przyczyną takiego podejścia organizmu człowieka do surowego jedzenia leży po stronie większego zapotrzebowania energetycznego na strawienia surowej żywności. Gotowe jedzenie znacznie szybciej i łatwiej wchłaniane jest przez nasz organizm. Nie oznacza to, że nie powinniśmy gotować jedzenia. Wiele potraw groziłoby nam zatruciem, gdybyśmy ich nie gotowali, na przykład mięso czy chociażby ziemniaki. Poza tym wiele warzyw gotowanych traci cenne składniki odżywcze (witaminy), co przekłada się na olbrzymie „przeładowanie” układu trawiennego jedzeniem o niskich wartościach odżywczych. Nie z każdym warzywem tak jest. Pomidory, groszek, pewne rodzaje grzybów, brokuły mają znacznie więcej składników odżywczych po ugotowaniu. W przypadku pomidorów będzie to przeciwutleniacz, który jest świetnym narzędziem do walki z nowotworami. Należy też pamiętać, że wysoko przetworzone jedzenie nie równa się ugotowanemu. Przez wysoko przetworzone jedzenie należy rozumieć takie, które poddane zostało „obróbce” w postaci gotowania, konserwowania zanim dodamy je do naszych potraw, zwłaszcza bułki, chleb, makarony, cukier, mąka itp. Pamiętajcie aby zachować balans pomiędzy jedzeniem przetworzonym a nie przetworzonym. Powodzenia