Kojarzona zwykle jako wspaniała słodka przekąska, której ciężko się oprzeć. Jak większość słodyczy dostępna na dzisiejszym rynku spożywczym zawiera ogromną ilość cukru i różnego rodzaju wypełniaczy i konserwantów przez co zyskuje na smaku. Podstawowa czekolada powinna jednak w swoim składzie zawierać kakao i cukier. Mleczna będzie zawierała proporcjonalnie więcej cukru w stosunku do gorzkiej w której jest więcej kakaa. Jeżeli wybierzemy ten zdrowszy wariant czyli „gorzką” to może się okazać zgodnie z badaniami, że konsumowanie jej w dużych ilościach o 1/3 zmniejszy ryzyko chorób serca. Okazuje się, że czekolada zawiera bardzie wartościowe przeciwutleniacze, które nie tylko redukują ciśnienie krwi ale też zmniejszają ryzyko stanów przedcukrzycowych. Naukowcy udowodnili też, że konsumpcja czekolady nie tylko zmniejsza ryzyko chorób serca o 37% , ale też ryzyko zawałów serca o 29%.
Zatem przestańmy się obwiniać i sięgając po kolejną tabliczkę czekolady wybierzmy tą „zdrowszą” z zawartością kakaa min 70%.
