Brokułów zielona siła

Powszechnie dostępne na naszych sklepowych półkach przez większość sezonu. Jak wiele naszych rodzimych warzyw często niedoceniane za ich wartości odżywcze. Okazuje się jednak , że powinniśmy je zaliczać do rodziny super żywności. Brokuły to olbrzymie źródło witamin i minerałów. Jedną z nich jest witamina A, która zwiększa się po ugotowaniu. Równowartość szklanki ugotowanych brokułów zawiera tyle samo wapnia co pół szklanki mleka, więc jeśli macie problemy po wypiciu mleka, a chcecie zwiększyć ilość przyjmowanego wapnia polecam brokuły. Brokuły zawierają także spore ilości potasu, żelaza, i witaminy C. Wartość kaloryczna tego warzywa to mniej więcej 33 kalorie w 3/4 szklanki. Brokuły bogate są także w żelazo. Zawierają chrom, który reguluje poziom wydzielanej insuliny przez co pomaga zwalczyć cukrzycę.

Wyniki badań National Centre Institute wskazują, że brokuły są warzywem krzyżowym i mogą być kluczowym składnikiem w zapobieganiu wielu chorobom takim jak nowotwory. A jeśli już mówimy o jego uzdrawiających właściwościach, warto nadmienić, że brokuły są świetnym detoksyfikatorem dla naszego ciała. Brokuły obniżają też poziom cholesterolu w krwi, przez co zapobiegają chorobom serca.

Zatem kochani kiedy następnym razem będziecie wybierać warzywa do obiadu, może warto by sięgnąć po brokuły albo wręcz uczynić z niego króla naszego dania np. zupa brokułowa. A oto przepis na szybką i pożywną zupę: 1 l rosołu, 1 odgotowany brokuł ( 5 minut w osolonej wodzie), sól do smaku. Odgotowany brokuł należy zmiksować z ciepłym rosołem. Podawać opcjonalnie z ziemniakami lub serem kozim. A jak Wy kochani przyrządzacie brokuł ?