Marchewka

Dostępna w naszych sklepach przez cały rok. Bardzo popularna na naszych stołach jako dodatek do sałatek i nieodzowny składnik przepysznych rosołów. Z dzieciństwa pamiętamy jak nasze mamy robiły z niej sok, który często wykrzywiał nam usta. Teraz okazuje się cennym źródłem witamin i minerałów. Zawiera bardzo duże ilości beta karotenu, składnika którego wielkim beneficjentem są nasze oczy. Marchew zawiera składnik (alpha caroten), który przyjmowany w sporych ilościach  znacznie zmniejsza i walczy z nowotworem płuc. Tak samo jak brokuły, marchewka staje się bogatsza w składniki odżywcze po ugotowaniu, staje się tak dlatego, że podczas gotowania pewne jej składniki ulegają rozkładowi i przemianie w substancje łatwiej absorbowane przez nasz organizm. Marchew bogata jest w żelazo, potas, oraz witaminę . Kolejnym składnikiem zapobiegającym nowotworom a występującym w marchwi jest falcarind. Sok z marchwi jest świetnym pożywieniem po ćwiczeniach, staje się tak dlatego, że nasz organizm świetnie sobie radzi z jego rozkładem i z łatwością go trawi.

Moim jednym z ulubionych przepisów na marchewkę – jest marchewka gotowana na parze, która świetne pasuje do obiadu, a w jakiej postaci wy najchętniej ją konsumujecie ?