Okazuje się, że nie zawsze! Przestańmy się więc podświadomie obwiniać kiedy dodajecie do dań. Najnowsze badania opublikowane w Brytyjskim „The Lancet” na grupie 96 tysięcy osób, które porównywały ilość przyjmowanej soli w codziennym spożyciu i jego wpływie na stan serca, wykazały że tylko 5% osób znalazło się w grupie podwyższonego ryzyka na wysoki sód – co wiąże się ze spożywaniem za dużo soli. Naukowcy ustalili także poziom dziennego limitu spożycia soli do 5 gramów na dzień. Nie oznacza to jednak, że sól nagle stała się zdrowa i że powinniśmy jej używać w nadmiarze. Żeby więc odpowiednio ją zrównoważyć powinniśmy jeść potrawy, które są obfite w potas takie jak brukselka i słodkie ziemniaki bataty. Jeżeli już używacie soli w każdej potrawie zalecam wybierać tą bogatszą w różnego rodzaju minerały ja używam soli himalajskiej a jakiej Wy używacie ?
