Czosnek – kolejna zaleta przemawiające za wdrożeniem go do naszej diety. Czosnek uważany jest przez wielu dietetyków za jedno z najważniejszych ziół na świecie. Zawiera całą gamę substancji odpowiedzialnych za jego specyficzny smak i zapach. Ma właściwości antybakteryjne przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne. Czosnek to bogate źródło selenu.
Jest ziołem, które ma bardzo duży wpływ na krążenie krwi, system trawienny (nasila produkcje żółci i usprawnia prace jelit) i odpornościowy (zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego). Pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz pomaga w detoksyfikacji. Chroni przed zawałem i udarem poprzez wpływ na rozkurcz naczyń krwionośnych. Jego regularne spożywanie poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. Czosnek jest też uważany za naturalny antybiotyk. Niektórzy zwolennicy czosnku wybierają jego łagodną formę w postaci kapsułek – jako suplement diety.
Badania przeprowadzone na grupie 200 osób z nadciśnieniem tętniczem dowiodły, że spożywanie czosnku w dawkach 300, 600, 900, 1200, 1500 mg dziennie spowodowały znaczne zmiany w organizmie. Naukowcy monitorowali ciśnienie tętnicze krwi w rezultacie okazało się, że po 24 tygodniach ciśnienie krwi uległo znacznej poprawie. Czosnek okazał się w pewnym aspektach nawet znacznie wydajniejszy niż tabletki na obniżenie ciśnienia. Jaka jest dokładna zależność pomiędzy spożyciem czosnku a obniżeniem ciśnienia - naukowcy jeszcze nie odkryli ale, spekulują, że dzieje się tak dlatego że czosnek produkuje siarkowodór i tlenek azotu.
Czosnek w naszym kraju jest dostępny przez cały rok. Pamiętajcie aby sięgać po taki nasz z rodzimych gospodarstw, a nie importowany z Chin, gdyż ten Chiński jest ubogi w składniki odżywcze, pełen pestycydów i herbicydów. Czosnek jakże cenne źródło wartości odżywczych czyż nie warto spróbować przemycać go do naszych potraw, ja dodaję go nawet do rosołu a Wy ?
|
|
