Przysłowia mądrością narodu, to zawsze mi moja babcia powtarzała. Stare amerykańskie przysłowie mówi „An apple a day, keeps the doctor away” - Jabłko dziennie gwarancją zdrowia.
Kto codziennie jabłko zjada tego lekarz nie bada. Ile w tym prawdy? Jabłko nie dość, że są bardzo smaczne są również bardzo zdrowe dla naszego serca. Zawiera około 5 gramów drogocennego błonnika, jak również pektyny, które zapobiegają odkładaniu się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Badania dowodzą, że jedzenie jabłka zapobiega Alteriosklerozie i chorobom serca.
Wiele witamin i minerałów ukryta jest bezpośrednio pod skórką, której większość z nas zwykle się pozbywa. Jabłko najlepiej spożywać w całości, co nie oznacza, że przepuszczone przez sokownik tracą wartości. Pamiętajmy jednak, że jeśli spożywamy je w postaci soku najbardziej wartościowe będą bezpośrednio po wyciśnięciu gdyż dłuższe przetrzymywanie spowoduje utlenianie i neutralizację witamin. Jabłka w Polsce dostępne są przez cały rok w wielu odmianach, więc na pewno nie trzeba narzekać na ich brak. Polecam na śniadanie jabłko i szklankę zielonej herbaty.
