Zdrowsza wersja śledzia ze szpinakiem i rukolą

Śledzie to jedno z dań, które króluje na naszych stołach podczas wigilii. Przyrządzamy je na różne sposoby. A oto moja wersja na śledzika:)

Śledzie ze szpinakiem i rukolą

SKŁADNIKI

5 płatów śledzi klasycznych z oleju typu Matias

1 duża cebula

1 ogórek kiszony

garść szpinaku

garść rukoli

SOS

3 łyżki majonezu

3 łyżki joguru greckiego

1 łyżeczka koperku suszonego 

PRZYGOTOWANIE

1. Filety śledziowe spróbować, jeśli są za słone wymoczyć lub umyć pod wodą. Osuszyć pokroić w paseczki lub kostkę. 

2. Ogórek zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

3. Cebulę obrać pokroić w piórka, przełożyć do naczynia posypać delikatnie solą, cukrem i skropić octem lub cytryną. Przykryć i odstawić na dwadzieścia minut. Następnie odcedzić sok z cebuli i przełożyć do pokrojonych śledzi.

4. Dodać szpinak i rukolę do pokrojonych śledzi.

5. W szklance wymieszać składniki na sos, dodać koperek, doprawić do smaku według uznania. Połączyć sos z resztą składników.