Śledzie to jedno z dań, które króluje na naszych stołach podczas wigilii. Przyrządzamy je na różne sposoby. A oto moja wersja na śledzika:)
Śledzie ze szpinakiem i rukolą
SKŁADNIKI
5 płatów śledzi klasycznych z oleju typu Matias
1 duża cebula
1 ogórek kiszony
garść szpinaku
garść rukoli
SOS
3 łyżki majonezu
3 łyżki joguru greckiego
1 łyżeczka koperku suszonego
PRZYGOTOWANIE
1. Filety śledziowe spróbować, jeśli są za słone wymoczyć lub umyć pod wodą. Osuszyć pokroić w paseczki lub kostkę.
2. Ogórek zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
3. Cebulę obrać pokroić w piórka, przełożyć do naczynia posypać delikatnie solą, cukrem i skropić octem lub cytryną. Przykryć i odstawić na dwadzieścia minut. Następnie odcedzić sok z cebuli i przełożyć do pokrojonych śledzi.
4. Dodać szpinak i rukolę do pokrojonych śledzi.
5. W szklance wymieszać składniki na sos, dodać koperek, doprawić do smaku według uznania. Połączyć sos z resztą składników.
