Jak być sytym na dłużej?

Największym problemem na jaki napotykamy stawiając sobie za cel zrzucenie kilku zbędnych kilogramów to uczucie sytości. Eliminując wiele produktów z naszej diety często doprowadzamy do sytuacji w której czujemy się nasyceni ale niestety tylko przez krótki czas. To z kolei doprowadza często do sytuacji w której po prostu się poddajemy i wracamy do starych nawyków żywieniowych czyli podjadania. Dzieje się tak zwykle dlatego, że najgorsze diety i nawyki żywieniowe pełne są produktów złożonych głównie z węglowodanów i cukrów. Jako, że praktycznie każdy z nas jest od cukru uzależniony po jego konsumpcji nasz mózg uwalnia dopaminę, hormon szczęścia i dobrego uczucia co zamiast powodować nasycenie powoduje wręcz efekt odwrotny i domaga się jeszcze więcej cukru. Dlaczego jak zmienimy naszą dietę na zdrowszą w której jest mniej węglowodanów, nasz organizm zaczyna się o nie dopominać w postaci uczucia głodu. Dodatkowo też, wszelkiego rodzaju warzywa i owoce znacznie szybciej opuszczają żołądek i wielokrotnie proces ich trawienia rozpoczyna się dopiero w jelitach ( tak jak na przykład jabłko). Co więc zrobić aby pozostawać sytym na dłużej? Po pierwsze upewnijcie się, że zjadacie odpowiednią ilość białek na śniadanie. Może to być w postaci odżywki białkowej, jaj bądź groszku. W tym przypadku możecie także eksperymentować z twarogiem, kozim serem, jogurtem czy kefirem. (ja uwielbiam twaróg z czosnkiem i szczypiorkiem). W przypadku jogurtów i kefirów starajcie się wybierać te naturalne bez dodatków cukru, czy sztucznych substancji smakowych. Zawsze możecie zmienić ich smak dodając świeże lub mrożone owoce takie jak jagody, truskawki czy maliny. Jeżeli decydujecie się na chleb i bułki pamiętajcie aby za wszelką cenę unikać białego pieczywa i wybierać pełnoziarniste bądź razowe chleby i wypieki, które zawierają spore ilości błonnika. Wybierzcie też migdały, które bogate są w witaminę E, która wspomaga uczucie sytości. Wystarczy tylko 18 migdałów aby powstrzymać głód. Z węglowodanów wybierzcie fasolkę, soczewicę lub groszek gdyż zawiera bardzo duże ilości białka oraz należą do grupy wolno rozkładających się węglowodanów w odróżnieniu od ziemniaków czy makaronu. Nie wywołują one tak drastycznych skoków insulinowych, a dzięki zawartości białka sprawią że poczujemy się syci na dłużej. Warto też sięgnąć po inne orzechy bogate w naturalne tłuszcze. Pamiętajcie, że choć dieta to pewne ograniczenia i wyrzeczenie się niektórych produktów, to z odpowiednim do niej podejściem, może się okazać przyjemna i na pewno bardzo pożyteczna.